Europacup Softbal

Geplaatst op 9 augustus 2024 in Nieuws door Timo Baas

Van 19 tot en met 24 augustus is dit jaar het Women’s Softball European Cup Winners Cup “A” 2024 op het veld van Sparks Haarlem. Zie deze link voor het schema en overige info en hieronder een stuk geschreven door Peter van Geijlswijk.

Haarlem, juni 2024,

Zit ik lekker op mijn eigen bank te chillen, komt de voorzitter van Sparks Haarlem op mijn app of ik iets over het toernooi wil schrijven voor Softbaldino.

“Cup Winners Cup”. Dat was een aantal jaren geleden gewoon de “Europacup-2”.   Dat was in de tijd van de “European Softball Federation” (ESF, dat tegenwoordig is opgegaan in de WBSC(e)).

Het jaar 1996 doemt op.

Toen organiseerde Sparks, zoals de vereniging toen nog was genaamd, en later uitgeroepen tot landskampioen,  de Europacup 2 in Haarlem-Noord. Ik kan mij nog herinneren dat dit een week was met redelijk natte weersomstandigheden.

De finale werd toen nog over 2 wedstrijden gespeeld. Sparks en Pirates uit Amsterdam waren de finalisten met roemruchte pitchers als Marjolein de Jong en Sonja Pannen.

De finalewedstrijden werden geleid door drie scheidsrechters, waaronder twee deelnemende Nederlandse umpires. Deze Nederlanders waren toevallig afkomstig uit Haarlem-Noord en in het dagelijks leven collega’s bij de regionale Kennemerlandse Hermandad. Zij werkten beiden 1 wedstrijd plaat en de andere op het 1e  honk. Twee andere Europeanen bevolkten in de 2 wedstrijden het 3e  honk.

Al met al zag het gehele Nederlandse volk, als zij tenminste de samenvattingen op Studio Sport had bekeken, dat “Pirates” Europees kampioen werd.

1996…….. 28 jaar geleden…… en het huidige Sparks Haarlem, Europees kampioen Cup Winners Cup 2023,  mag met trots de “Cup Winners Cup-A 2024” organiseren.

Als het weer een beetje meewerkt, dan belooft het een mooi toernooi te worden met toppers uit Europa: Naast Sparks Haarlem zullen het Nederlandse Roef!, Saronno (Italië), Bonn Capitals (Duitsland), Wiener Neustadter (Oostenrijk), Les Pharaons (Frankrijk), Sant Boi (Spanje) en Tempo Praha (Tsjechië) de degens met elkaar kruisen.

De 7 Europese scheidsrechters, uit alle deelnemende landen, staan onder leiding van de Umpire in Chief, oud-hoofdklassescheidsrechter en – international Hans Hornstra en de scorers zullen hun beste kunsten vertonen onder leiding van de Scorer-in-Chief Stefan Slinger.

Het organisatiecomité is al maanden bezig met de voorbereiding. Veel contacten met WBSCE het speelschema is bekend, de veldinspectie heeft reeds plaatsgevonden en contacten met lokale sponsoren lopen goed.

Gelukkig hebben ook de Gemeente Haarlem en de Provincie Noord-Holland de helpende hand toegestoken.

De voorbereiding van het organisatiecomité onder leiding van Johan Kluyskens en leden met internationale scorer-, scheidsrechter-, coach- en bestuurservaring loopt op schema en de laatste loodjes zullen gaan aanvangen.

Het comité is er van overtuigd dat een ieder zich thuis zal voelen op het veld in het Noordersportpark in de week van 19-24 augustus a.s.

Sparks Haarlem nodigt iedereen uit het toernooi bij te wonen. Eten en drinken is te verkrijgen tegen schappelijke prijzen.

En, nogmaals, hopelijk werken de weergoden mee.

Tot ziens op het veld,

Peter van Geijlswijk

Secr OC Cup Winners Cup-A Sparks Haarlem.

Comments are closed.


Uitklappen
Inklappen