‘We gaan voor het derde kampioenschap op rij’

Geplaatst op 14 april 2016 in Nieuws, Softbal Dames 1 door Edward Touw

Met een grotendeels vernieuwd team en een concurrentie die sterker is dan ooit, wordt het voor Oolders Omaco Sparks Haarlem nog een zware opgave om het succes van het vorig seizoen te overtreffen. Seizoen 2015 was er een met verschillende mijlpalen, waaronder het afsluiten van een in de Nederlandse hoofdklasse ongeëvenaarde reeks van 73 gewonnen wedstrijden en het behalen van de tiende landstitel uit de clubhistorie.

Bang dat de ploeg uit Haarlem-Noord zal bezwijken onder de druk is hoofdcoach Peter van Dalen aan de vooravond van het nieuwe seizoen echter niet. “We gaan voor het derde kampioenschap op rij.”

Talent beter verspreid

Het eerste damessofbalteam van regerend landskampioen Sparks Haarlem moet het dit jaar stellen zonder een aantal van zijn sterkste speelsters, die vertrokken naar andere clubs uit de hoofdklasse. Daar komt bij dat sommige dames vanwege softbalavonturen in het buitenland maar een deel van het seizoen beschikbaar zijn.

“Het talent is dit jaar beter verspreid over de verschillende teams,” zegt Van Dalen. “Dat betekent dat we tegen sterkere tegenstanders uitkomen, en dat het een spannende competitie wordt. De tijd dat het bij het landskampioen ging om een onderonsje tussen Sparks Haarlem en Terrasvogels is voorbij.”

Spannendere competitie

Rouwig daarom is Van Dalen allerminst. “Meer tegenstand betekent een spannendere competitie, en dat is alleen maar goed voor de sport. En het is zeker niet zo dat we bij Sparks Haarlem het nieuwe seizoen nu met angst en beven tegemoet zien. Op papier hebben we nog steeds een topteam, dat ook nog eens wordt uitgebreid met zeven nieuwe speelsters.”

Samen met assistent-coach Erik Vrugt staat Van Dalen voor de leuke uitdaging daar een echt team van te maken, vertelt hij. “Natuurlijk gaan we gewoon weer voor de landstitel. Eerst bij de laatste vier eindigen, en vanaf daar is alles mogelijk.”

Europacup

Behalve de derde landstitel op rij, heeft Sparks Haarlem nog een doel voor het komend seizoen: zich revancheren op Europees niveau. Vorig jaar strandde de club uit Haarlem-Noord in de halve finale van de Europacup I, waarna het zich tevreden moest stellen met de derde plek.

“Het zou mooi zijn als we dit jaar winnen,” zegt Van Dalen, alhoewel hij het moeilijk vindt om de kansen voor Sparks Haarlem op het Europese toernooi in te schatten. “Vooral in Italië gaat er zoveel geld om in het softbal, die clubs vliegen speciaal voor de Europacup gewoon even wat Amerikaanse speelsters in. Dat is voor ons niet mogelijk, alhoewel ik dat ook niet zou willen. Met je eigen team presteren op Europees niveau, dat is toch veel mooier?”

Eerste competitiewedstrijd

Oolders Omaco Sparks Haarlem speelt zaterdag 16 april om 14.00 uur zijn eerste thuiswedstrijd op het Noordersportpark in Haarlem. Wethouder Merijn Snoeks zal de eerste bal van de wedstrijd gooien. De toegang is gratis.

Foto: Fred Versluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© Sparks Haarlem 2019